Adventi kirándulás 2018.

2018-ban is, mint az előző években sem maradhatott el az adventi kirándulás.

Az eddigiektől eltérően az idén kis hazánkban maradtunk és Pécs volt az úti célunk.

December 8-án az időjárást illetően bízva az eddigi szerencsénkben reggel 8 órakor indultunk.

Kedves meglepetésként az utazást lebonyolító FERR NÍVÓ KFT mindannyiunk üléshelyére pár szem szaloncukrot tett és természetesen az IPA Mikulás is gondolt ránk, a velünk utazó gyerekek legnagyobb örömére.

Először Vörsre mentünk, ahol az ország legnagyobb betlehemét tekintettük meg.

Csodálattal álltunk a betlehem előtt. A képek nem tudják visszaadni, hogy milyen szép, ezt mindenképp személyesen kell látni!

Megtudtuk, hogy a falu apraja nagyja és még a környező községekből érkező önkéntesek segítségével is legalább egy héten keresztül tart a munka. A nagyon sok alapanyag közadakozásból érkezik (A tavalyi évben pl. Nagykanizsáról kaptak egy nagy teherautónyi fenyőágat.) ennek ellenére több napig kell járni az erdőt, hogy mohát, fenyőt gyűjteni.

Természetesen nem hagyhattuk ki az ország három tűzoltó múzeumából a Vörsön találhatót.

Érdekes volt látni, hogy milyen szerkezetekkel oltották régen a tüzet, milyen volt a tűzoltók egyenruhája, a tűzoltó egyesületek zászlaja és csak bámultuk, hogy milyenek voltak a tűzoltó kocsik. Bizony kellett dolgozniuk eleget a kézihajtányokon.

Ebben a múzeumban van kiállítva Charlie több éven át az országba legelőször hazaérkezett gólyája.

Mindezek után még mindig nem indultunk tovább, mert a Művelődési Otthonban Menyhért Andrásné Margó textil szobrász kiállítását is megnéztük, aki elmondta, hogy hogyan készülnek ezek a textil képek és azt, hogy a betlehem alakjait ő készítette.

Természetesen nem tudtunk ellenállni a gyönyörű alkotásoknak és jó páran vásároltunk is.

Kicsit késve értünk Pécsre, ahol először az Árkádban tartottunk egy órás ebédidőt, majd utána dr. Hegyi Dorottya IPA barátunk várt bennünket és közel két órás sétával bemutatta nekünk a Fő tér környékét. Láttuk a pécsi villamossín emlékbe meghagyott pár méteres szakaszát, régi villamos kocsit, a legrégebbi gyógyszertár épületét, a dzsámit a minarettel, a zsinagógát, a bazilikát, a városházát, Liszt Ferenc szobrát, Zsolnay cseréppel borított háztetőt, Barbakán kapuerődöt, elefántos házat, ókeresztény kápolnát és temetőt.

Sétáltunk Pécs egyik leghangulatosabb utcáján a Ferencesek utcáján, melyen karácsony közeledtével mindegyik üzlet előtt feldíszített karácsonyfa a kirakatokban karácsonyi díszítés fogadja az arra sétálókat.

Rövid városnézés után jutott idő a fő téri adventi kavalkádra is. Forralt bor, sült gesztenye és természetesen sok sült illata csalogatja az arra járókat. Nem maradhat ki a sok-sok karácsonyi kézműves termék sem.

Bátran elmondhatjuk, hogy nagyon jól érezte magát mindenki!

Mindannyian egyetértettünk Dórival, aki azt mondta, hogy Pécsre és környékére, azaz egy kis villányi boros pincelátogatásra feltétlenül legalább két napos kirándulást szervezzünk, mert csak töredékét láttuk annak, amit meg szeretett volna nekünk mutatni.

Rajtunk nem múlik, ha lesz rá igény megszervezzük!!!